Marängkrisptårta

På min mans jobb har de en lite jobbig (eller kanske rolig, beroende på vem man är) tradition, som går ut på att den som fyller år är skyldig att bjuda på tårta. Och eftersom jag är för snål för att låta min man köpa tårta, eftersom jag faktiskt kan baka, så blir det alltså jag som står och gör den där tårtan.

Den här tårtan blir det varje gång, eftersom den är skapligt enkel att göra, och mycket uppskattad när den bjuds på.

Bottnar:

  • 2,5 dl socker
  • 4 äggvitor
  • 3 dl Rice Krispies

Fyllning:

  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 100 g smör

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 pkt frysta blåbär (eller vad man nu vill ha, men förslagsvis något lite syrligt)

Vispa äggvitor och socker till en tjock marängsmet, vänd sedan ner rice krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper, i långpanna ca 30*40 cm. Grädda mitt i ugnen i 125C, 70-75 min. Lossa botten när den är varm, dela den mitt itu och låt delarna svalna på bakgaller.

Blanda socker och äggulor i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Tag kastrullen av värmen och rör ner smöret i klickar. Låt krämen kallna.

Bred smörkräm och lite vispad grädde på ena bottnen. Lägg andra botten ovanpå, täck med grädde. Bären läggs på strax innan servering.

Tårtan blir godast om den läggs ihop minst en halv dag innan servering. (Jag brukar fylla tårtan på kvällen, täcka med plast, och sedan breda ovanpå-grädden på dagen efter, samtidigt som bären åker på.)

Till ett tjugotal tårtsugna gubbar i varierande åldrar är det lagom att göra dubbel sats av hela kalaset, alltså 2 bottnar, och dubbel fyllning och garnering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s